Get Adobe Flash player

DE JAZZ ONTSPOORING
Met gepaste trots mogen we u de eerste editie van dit nieuwe jazz evenement aankondigen.
Het sterke en gevarieerde programma is alvast veelbelovend en garandeert een feestelijke avond met kwalitatieve jazz voor een breed publiek.
We toveren CC Het Spoor om in een ware jazztempel met 2 zalen : de Aula (zittend) en de Blauwe Zaal (rechtstaand). Tussen de concerten kan u even op adem komen in onze wijnbar/lounge of u kiest voor de Blauwe Zaal en een drankje aan de bar met de unieke sfeer va Blue Flamingo en zijn 78-toerenplaten.
In de foyer kan u terecht voor een kleine maaltijd. U vindt er ook die CD waarnaar u al zo lang op zoek was dankzij het erg ruime aanbod van speciaalzaak Rombaux en u krijgt er info over diverse andere jazzorganisaties en concerten.

PRAKTISCH:
Wanneer:
Zaterdag 15 oktober 2011 – vanaf 18u
 
Waar:
CC Het Spoor, Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke
Op wandelafstand van het Station te Harelbeke
 
Tickets:
VVK 10.00 EUR
ADD 12.00 EUR
CJP en 50+ korting van 2.00 EUR op VVK/ADD
Gratis voor Attaca abonnees en de leerlingen van de Stedelijke Academie Muziek Dans Woord
 
Contact:
info@dejazzontspooring.be  
+32 (0) 56 733 420  

TUESDAY NIGHT ORCHESTRA:
Het "Tuesday Night Orchestra" werd in 2004 gesticht door basstrombonist Bart De Lausnay.
Jonge professionele 'jazzcats' vormen de kern van deze big band die gegroeid is uit de vele concerten in de bekende jazz clubs 'The Sounds' in Brussel en 'De Hopper' in Antwerpen.
Zelf omschrijven ze hun muzikale stijl als 'mainstream progressive jazz' en garanderen een wervelende rit door de wonderlijke wereld van de jazz.
De eerste CD "Band of Birds" (2008) werd geproduced door Frank Vaganée, saxofonist en artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra en bevat naast covers ook heel wat eigen composities.
Voor hun recente nieuwe CD ""In a little provincial town - A tribute to Bobby Jaspar & René Thomas" (zie verder) werkte het Tuesday Night Orchestra samen met componist François de Ribaupierre. Hij slaagde er in het werk van deze Belgische jazzgrootheden om te zetten naar big band muziek zonder daarbij de intieme en emotionele dimensie van de originele opnames te verliezen.
"When we finally got into the recording studio I was very impressed by the precision and fitness of the ensemble work of the Tuesday Night Orchestra and got really thrilled by the very inspired solos of all the members of that band. I was very happy to hear the music getting alive that way !"
Line-up : Jan Eggermont, Andy Declerck, Wietse Meys en Vincent Brijs (sax), Yves Fernandez-Solino, Jo Hermans, Jeroen Van Malderen en Daniël Vanderhoydonks (trompet), Frederik Heirman, Dree Peremans, Loes Minnebo, Bart De Lausnay (trombone), Toon Vandionant (drums), Ewout Pierreux (piano) en Christophe Devisscher (bas)
Bobby Jaspar & René Thomas
Saxofonist Bobby Jaspar en gitarist René Thomas debuteerden samen met nog een aantal van de beste Belgische jazzmuzikanten waaronder Sadi en Jacques Pelzer, bij het Bob Shots orkest.
Toen jazz in het begin van de jaren 1950 een grote opleving kende in Parijs, trokken Jaspar en Thomas naar de lichtstad. Ze kwamen er in contact met lokale muzikanten en met de top van de Amerikaanse jazzscene en Jaspar leerde er ook zijn toekomstige vrouw kennen, de Amerikaanse jazzpianiste en zangeres Blossom Dearie.
In geen tijd werkten ze zich op tot centrale figuren van de moderne jazz en behoorden al vlug tot de groten binnen de Europese jazz.
Halfweg de jaren 1950 trok BOBBY JASPAR naar de Verenigde Staten op zoek naar de grote jazztalenten. Hij werd er met open armen en heel veel respect ontvangen en mocht er spelen met grootheden zoals Miles Davis, J.J. Johnson, Toots Thielemans en Bill Evans.
In 1961 kwam hij voor één jaar terug naar Europa voor een reeks concerten en enkele plaatopnames. Samen met René Thomas vormde hij een succesvol kwintet dat bij sommige sessies werd uitgebreid met de Amerikaanse trompettist Chet Baker.
Naast zijn geweldig tenorsaxspel was Bobby Jaspar ook een uitstekend componist. Hij schreef talrijke stukken die werden uitgevoerd door jazzgrootheden uit die tijd.
Aan zijn eindeloze zoektocht naar de perfecte sound kwam in 1963 een einde. Op 28 februari van dat jaar bezweek zijn hart. Bobby Jaspar was toen amper 37 jaar.
RENE THOMAS wordt beschouwd als een van de grootste jazz gitaristen van jaren zestig maar bleef relatief onbekend voor het grote publiek.
In 1956 trok hij naar Canada waar hij regelmatig speelde voor de Montreal Jazz Society met Amerikaanse muzikanten waaronder Sonny Rollins, die hem uitnodigt voor een concert in Philadelphia en voor de opnames in 1958 van zijn "Sonny Rollins and The Big Brass album".
In de Verenigde staten speelt Thomas met de beste jazzmuzikanten van die tijd : Stan Getz, Miles Davis, Jackie McLean, …
Hij overleed in 1975 aan een hartaanval in Spanje tijdens een tournee met Lou Bennett.

JEF NEVE TRIO:
Pianist-componist Jef Neve ( 1977) is al enkele jaren de wonderboy van de Belgische Jazz en is intussen uitgegroeid tot een gevestigde waarde binnen de scene. In 2007 ontving hij de ZAMU AWARD 'Jazz' en bij de Music Industry Awards (MIA's) werd hij in 2009 én 2010 verkozen als 'beste muzikant'' en in 2011 als 'beste componist'.
Jef Neve maakt moeiteloos jazz en klassiek toegankelijk voor een breed publiek. Je vindt hem zowel aan de zijde van klassieke pianovirtuoos Liebrecht Van Beckevoort als van popster Gabriel Rios, soulman José James en jazzvibrafonist Pascal Schumacher.
Hij schreef de soundtrack voor 'De Helaasheid der Dingen' en 'Dagen zonder lief' en presenteerde "Neve", één van de meest beluisterde programma's op Klara.
Maar hij koestert vooral zijn trio waarmee hij de internationale podia verovert. Het Jef Neve trio maakt de best verkopende jazzplaten in België en krijgt jubelrecensies in de binnen- én buitenlandse pers. Vorig jaar verscheen het vijfde album Imaginary Road met zijn vaste en schitterende drummer Teun Verbruggen en nieuw op contrabas de jonge, talentvolle Nederlander Ruben Samama.
In veel composities klinken echo's door van Brad Mehldau en Keith Jarrett maar Jef Neve heeft vooral een eigen geluid. De bijna perfecte balans tussen virtuositeit en diepgang, sublieme composities, hecht samenspel, een goede dosis humor en zeer aanstekelijk speelpezier tijdens de concerten zijn zonder twijfel de sleutel van het succes dat dit trio overal kent.
Na o.a. Gent Jazz, Jazz Middelheim, North Sea jazz, Vienna Jazz, Montreal Jazz Festival, Vancouver Jazz,  London Jazz Festival en het Monterrey Jazz Festival in Mexico (voor 4000 man met staande ovatie), nu geheel en al voor u in Harelbeke. Niet te missen !
Line-up : Jef Neve (Piano), Ruben Samama (Contrabas) en Teun Verbruggen (Drums)

NEW COOL COLLECTIVE:
New Cool Collective is een Amsterdamse band die werd opgericht in 1994 door de jazzsaxofonist en bandleider Benjamin Herman (Londen, 9 mei 1968), een van de meest originele en productieve jazz musici van Nederland die samenwerkte met zowel Candy Dulfer, Misha Mengelberg als Paul Weller.
De 8-koppige band won in 2000 de Edison Award en toerde in Benelux, Groot-Brittannië, Duitsland, Afrika, Canada, Rusland en Japan. Ze speelden niet alleen in de hipste jazzclubs en op grote jazz festivals zoals North Sea Jazz (Nederland) of het London Jazz Festival maar ook op de bekendste pop en rock festivals zoals Roskilde (Denemarken), Sziget (Hongarije), Pinkpop en Lowlands (Nederland), Camden Mix Festival (UK) en het Aberdeen Alternative Festival (UK) !
New Cool Collective stond op het podium met Jules Deelder en rapper Typhoon en werkte samen met o.a. de Keniaanse Mapacha Africa, de Cubaanse Los Papines en natuurlijk Tony Allen, de Nigeriaanse drummer, samen met Fela Kuti de pionier van de afrobeat.
Hun muziek is een unieke, hedendaagse mix van energieke jazz, latin ritmes, afrobeat, salsa, lounge met invloeden vanuit de dansbare jazz van de 60'er jaren en triphop-beats.
Een super groovy sneltrein en de perfecte afsluiter van een feestelijke jazzavond !
Line-up Benjamin Herman (Sax, Fluit), Frank 'Dokkie' van Dok (Congas), Leslie Lopez (Bas), Anton Goudsmit (Gitaar), Willem Friede (Fender Rhodes), Cyril Directie (Drums), David Rockefeller (Trompet) and Jos de Haas (Percussie)

FUTURE STREET 29:
We starten de avond graag met een band van eigen bodem.
Future Street 29 is een collectief dat bestaat uit de leerkrachten jazz van de Stedelijke Academie Woord, Dans en Muziek te Harelbeke.
De band groeide uit het succes van de lerarenconcerten en kreeg de naam 'Future Street 29', wat verwijst naar het adres van de academie.
Zes straffe muzikanten brengen een mix van gekende en minder gekende standards, alsook eigen composities gearrangeerd voor deze band.
Line-up Jan Debel (piano), Mattias De Rijcke (gitaar), Stephan Noens (drums), Sebastian Gommeren (bass), Geert Verschaeve (trombone) en Andy Declerck (tenor sax).

BLUE FLAMINGO:
Blue Flamingo alias Ziya Ertekin is een verwoed verzamelaar van 78-toeren platen en een veelgevraagde DJ (North Sea Jazz, Paradiso, AB, Theater aan Zee, De Singel, …)
"De 78-toerenplaat is voor mij de mooiste vorm waarin dat wat onzichtbaar is visueel wordt en het niet tastbare, materieel. Gestold geluid; inktzwart. Het zijn kleine kunstwerkjes. Wellicht ben ik bevooroordeeld. In een wereld die steeds meer gericht is op gemak, gaat het bij het verzamelen van 78-toeren platen juist om de mateloze bereidheid om moeite te doen voor een bijzondere ervaring."
Zijn eerste CD "78 R.P.M" (2008) is een erg knappe selectie van obscure maar stuk voor stuk aanstekelijke plaatjes . Blues, R&B, hot jazz, rumba negra en exotica ontmoeten elkaar.
Op "Congo Jazz" (2010) staat dan weer bloedhete jazz uit de jungle gelinkt aan de Zulu-festiviteiten in New Orleans, Afrikaanse rumba uit Congo en vroege gospel !
"Live' draait hij zijn krakende pareltjes op slechts één platendraaier, speelt op banjo en gitaar, vertelt en animeert. Van jazz en exotica tot mambo en rumba: uniek en aanstekelijk!
Voor, tussen en na de concerten in de Blauwe Zaal !
Website
http://www.ziya.nl/
Link
http://www.abconcerts.be/nl/artiesten/p/media/blue-flamingo/1311#current-movie

SKODA JAZZ:
Innovatie en kwaliteit zijn sinds 1986 het handelsmerk van dit toonaangevend en breed uitgebouwde internationaal jazz festival.

Innovatie
Innovatie, -inmiddels een modewoord-, is al altijd een essentiële leidraad geweest voor dit festival en wellicht ook één van de fundamentele "drives" van de "jazz" an sich.
 
Zo is er de eigenzinnige en ongewone formule van het festival, met zijn 70-tal concerten gespreid over 2 maanden in de betere zalen en clubs van België.
De open programmatie die een breed publiek van muzikale meerwaardezoekers zoekt te boeien, eerder dan een oefening te zijn in definities van muziekstijlen. Dit laatste uit zich in het feit dat het Skoda Jazz Festival een perfecte mix handhaaft van supertalenten uit de jazz, maar van meet af aan een ruime plaats heeft geboden aan World Music, Funk, Soul, elektronische genres zoals Drum'n'Bass en allerlei interessante mengvormen of "Fusion".
Een benadering die overigens gaandeweg werd overgenomen door andere leidinggevende Europese festivals zoals Montreux en Northsea Jazz.
De vernieuwing kwam er ook door de vele, -aanvankelijk onbekende-, talenten die dit festival heeft geïntroduceerd bij het publiek.  Om er maar enkele te noemen: John Zorn, Philip Glass, Michael Nyman, Buena Vista Social Club, Caetano Veloso, Gilberto Gil, Milton Nascimento, Jorge Ben Jor, Ronny Jordan, US3, The Roots, Roots Manuva, Buckshot Lefonque, Wu Tang Clan, Guru's Jazzmatazz, Diana Krall, Noa, Madeleine Peyroux, Stacey Kent, Claude Nougaro, Paolo Conte, Jef Neve…

Kwaliteit
En daarmee zijn we aanbeland bij het 2de basisingrediënt: kwaliteit.  Een permanente bekommernis die het festival een ijzersterke reputatie heeft bezorgd bij publiek en artiesten.  Een blik op de jazzlegendes die op het festival gespeeld hebben, spreekt in dat verband  boekdelen: Miles Davis, Ray Charles, Chet Baker, Sonny Rollins, Max Roach, Branford & Wynton Marsalis, Oscar Peterson, Ornette Coleman, Cecil Taylor, Art Blakey, Gerry Mulligan, Dave Brubeck, Chick Corea, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Michel Petrucciani, Cab Calloway, Nina Simone, Charlie Haden, Archie Shepp, McCoy Tyner, Philip Catherine, Toots, Medeski/Martin & Wood, Keith Jarrett en vele anderen.

JAZZ IN DE BIB: JAZZ PORTRAITS
In de Stadsbibliotheek kan u de ganse maand oktober genieten van de expositie "Jazz Portraits" :
de volledige ruimte wordt ingenomen worden met unieke foto's, affiches, schilderijen, cd's, lp's, boeken, dvd's, tijdschriften… Dit beeldmateriaal is grotendeels gebaseerd op werk van Raoul Van den Boom (fotograaf), Guy Van de Poel (fotograaf/verzamelaar/concertbezoeker) en Bruno Vekemans (kunstschilder). En in de voor- en namiddag van 15 oktober zelf wordt u daar nog eens extra verwend met concerten van jonge jazzmuzikanten !
www.bibliotheekharelbeke.be

PARTNERS:
De Jazz Ontspooring is een organisatie van de Stad Harelbeke/CC Het Spoor en maakt deel uit van het SKODA JAZZ FESTIVAL, één van de grootste Belgische jazzfestivals met zo'n 70-tal concerten gespreid over 2 maanden in de betere zalen en clubs van België.
Met de steun van de Culturele Raad, UNIZO, Attaca, de Stedelijke Academie Muziek Woord Dans,  de Stedelijke Academie Beeldende Vorming en de STADSBIBLITOHEEK

Get Adobe Flash player
You need Flash Player 8 and allow javascript to see the content of this site..